FAQ

  • Rådgiverforbehold

    Du skal derfor som køber sørge for, at få indsat et rådgivningsforbehold, således vi som led i din køberrådgivning kan gennemgå handelsvilkårene i forbindelse med berigtigelsen og sikre, at du er opmærksom på alle forhold i købsaftalen.

    Teksten kunne lyde sådan:

    ”Købers underskrift er betinget af, at købers rådgiver kan godkende aftalen i dens helhed. Såfremt aftalen ikke godkendes af købers rådgiver, bortfalder den, og ingen af aftalens parter er herefter bundet over for hinanden.”

  • Tilstandsrapport

    Tilstandsrapporten er en del af huseftersynsordningen og udarbejdes blandt andet for, at der kan tegnes en ejerskifteforsikring. Det er vigtigt, at du som kommende boligejer ved, hvordan du skal læse tilstandsrappporten.

    Rapporten er ikke en oversigt over alle husets skader, hvis man sammenligner med et helt nyt hus. Det er et overblik over boligens stand i forhold til dets alder og type. Altså en relativ tilstand. Almindeligt slid vil således ikke blive beskrevet som en skade.

    I tilstandsrapporten er der også vedlagt en hustypebeskrivelse. Den er meget nyttig i forhold til at forstå, hvilke særlige forhold der er knyttet til netop din form for bolig. Således er du også i bedre stand til at forstå, om en given skade er forventelig i henhold til hustypen, eller om den er uventet.

  • Ejerskifteforsikring

    Ejerskifteforsikringen er en del af huseftersynsordningen. Det er op til sælger, om han eller hun vil benytte sig af ordningen, og det er kun muligt for dig at tegne en ejerskifteforsikring, hvis personen gør det. Det er dog en fordel for både køber og sælger, da sidstnævnte bliver frataget for sit 10-årige ansvar. Sælger skal igennem følgende skridt for at blive fritaget: 1) få udarbejdet en tilstandsrapport og elinstallationsrapport, 2) indhente tilbud på en ejerskifteforsikring og præsentere det for køber og 3) tilbyde på skrift at betale halvdelen af (billigste) forsikringspræmie.

  • Hus- og indboforsikring

    Hverken husforsikring eller ejerskifteforsikring er lovpligtige. Men hvis du skal låne penge for at kunne købe boligen, vil lånegiveren kræve, at du tegner en husforsikring. Den dækker skader, som er opstået i forbindelse med for eksempel brand eller vand. Husforsikringen dækker dog kun skallen af boligen – alt det inde i skal dækkes af indboforsikringen. Det vil sige alle dine ejendomme.

  • Fortrydelsesretten

    På trods af at de fleste boligkøb ’ender lykkeligt’, kan der være tilfælde, hvor du som køber fortryder. Det kan være, du pludselig bliver usikker; det kan også være, der sker noget, som er uden for din rækkevidde, men som påvirker din situation. Men hvad gør man i sådanne tilfælde, og kan man overhovedet fortryde et boligkøb?

    Det afhænger først og fremmest af, hvornår du fortryder. Hvis du selv har underskrevet købsaftalen, men sælger ikke har, kan du frit ’gå fra aftalen’, da den ikke er bindende endnu. Så længe du meddeler det til sælger. Hvis både du og sælger har underskrevet, kan du fortryde inden for 6 dage. I denne situation skal du dog både meddele det til sælger og betale en godtgørelse på 1 procent af købesummen. Husk spørge os til råds forinden for at afsøge

  • Tinglysning af skøde

    Efter at købsaftalen er underskrevet, og handlen er endelig godkendt, udarbejder vi et skøde, hvilket sker elektronisk.

    Med et tinglyst skøde viser du omverdenen, at du nu er den retmæssige ejer af ejendommen. Med skødet opnår du ligeledes beskyttelse fra tidligere ejers eventuelle kreditorer eller anden retsforfølgning fra den dato, hvor dokumentet er anmeldt til tinglysningsretten.

  • Hvilket lån skal jeg vælge

    F-kort lån, er et lån med variabel rente, der tilpasses hvert halve år. Det betyder, at din ydelse kan ændre sig ofte, alt efter hvordan renten udvikler sig. Et F-kort lån har den fordel, at det har den laveste rente på markedet lige nu, men også den ulempe, at det har den største renterisiko, fordi renten kan stige meget hurtigt.

    Rentetilpasningslån

    Et alternativ til et F-kort lån er et tilpasningslån, som er et lån med variabel rente, der tilpasses hvert år, hvert tredje år eller hvert femte år. Disse lån hedder F1, F3 og F5 lån. Et tilpasningslån har den fordel, at det giver dig mere sikkerhed for din ydelse i en længere periode, men også den ulempe, at det har en højere rente og omkostning end et F-kort lån.

    Fastforrentet lån

    Et andet alternativ til et F-kort lån er et fastforrentet lån, som er et lån med fast rente i hele lånets løbetid. Et fastforrentet lån har den fordel, at det giver dig fuld tryghed for din ydelse, uanset hvordan renten ændrer sig, men også den ulempe, at det har den højeste rente og omkostning af alle realkreditlån.

    Hvilket realkreditlån du skal vælge, afhænger af din økonomi, din risikovillighed og dine fremtidsplaner. Du bør overveje, hvor meget du har råd til at betale i ydelse hver måned, hvor meget du vil spare op til andre formål, og hvor længe du regner med at bo i boligen. Du bør også være opmærksom på, at realkreditlån har forskellige bidragssatser, kursskæringer og refinansieringsomkostninger, som kan påvirke den samlede pris på lånet.